ZES FAQ.

Frequently Asked Questions

1. Is ZES® Reformer Pilates hetzelfde als traditionele Reformer Pilates en wat is het verschil met Mat Pilates? 

ZES Reformer Pilates is gebaseerd op een Reformer Pilates programma opgezet door fysiotherapeuten in samenwerking met trainers en geeft meer "spice" aan de workout door middel van een constante flow van de ene in de andere oefening, gebruik makend van Fitness Circle en Pilates toning balls voor extra uitdaging en werkend tot "muscle fatigue" in plaats van een vast aantal  herhalingen. In de VS en UK is dit een zeer populaire  en vooral veilige manier om mooie lange spieren te kweken, rugpijn te verminderen (of zelfs doen verdwijnen) en om aan een mooie lichaamshouding te werken. 

Met Pilates op de mat zal je over het algemeen iets minder effectief trainen aangezien het lichaam graag de weg van de minste weerstand kiest en met andere spiergroepen gaat compenseren. Op de Reformer wordt je lichaam door de instabiele basis, de springveren en touwen als het ware gedwongen om de juiste spiergroepen te gebruiken, “smokkelen” is niet mogelijk en daardoor zijn de resultaten ook veel beter, sneller, veiliger en gerichter. Eigenlijk is Reformer Pilates “Pilates 2.0” en is het het verschil tussen mat en Reformer vergelijkbaar met een ritje in een doorsnee auto (op de mat) en een luxe auto met meer comfort, betere prestaties maar ook meer controle en precisie (op de Reformer).

2Ik ben een beginner en/of op leeftijd, is ZES Reformer Pilates wel iets voor mij?

Absoluut, ZES Reformer Pilates is voor ieder niveau en iedere leeftijd (mits je gezond bent  en geen specifieke medische klachten hebt uiteraard). De instructeur je extra begeleiden tijdens deze eerste les, "you're in safe hands". Mocht je je toch iets te onzeker voelen om gelijk mee te doen in een beginners sessie, dan kun je natuurlijk ook eerst een privé sessie op de reformer boeken. ZES heeft ervaring met het trainen van de oudere leeftijdsgroep en "post rehabilitatie", dus zolang je arts of fysio je de toestemming heeft gegeven weer te gaan sporten, is ZES Reformer Pilates een perfecte manier om veilig aan een sterk en gezond lichaam te werken met uitgebalanceerde spieren. Remember: ZES Reformer Pilates  is opgezet op basis van een Reformer Pilates programma door fysio's en mensen wordt om die reden ook vaak geadviseerd reformer te gaan doen als ze uitbehandeld zijn omdat juist fysiotherapeuten weten hoeveel voordelen deze manier van trainen geeft.

Een kleine waarschuwing: zodra je de eerste principes onder de knie hebt en je de reformer hebt leren kennen, kun je lichtelijk verslaafd aan deze workout raken!

3 Krijg ik genoeg begeleiding en aandacht tijdens groepssessies?

Ja absoluut: dat is een van de pijlers van ZES: kleine groepen (maximaal zes), persoonlijke aandacht en professionele begeleiding, mede door samenwerking met medische professionals. De lessen kunnen in zowel het Engels als het Nederlands worden gegeven, mede afhankelijk van de groep, voor ieder wat wils. 

4. Hebben jullie kleedruimtes en douches?

Ja, in de gezamenlijke kleedkamers kun je je kleren in lockers opbergen en je omkleden; ZES is niet aansprakelijk voor verloren of gestolen spullen. Wil je je spullen in de studio zelf opbergen, dan kun je indien je bijvoorbeeld al in sportkleding arriveert, je waardevolle dingen in de lockers in de welkomsthal veilig opbergen. Verder beschikkt de gezamenlijke kleedruimte over heerlijke douches en een sauna, allemaal deel uitmakend van de Belevenis bij ZES!

5. Moet ik een lidmaatschap afsluiten en hoe werkt de betaling?

Nee! Dat is een van de zes pijlers van ZES: geen vervelende, bindende lidmaatschappen maar gewoon alle vrijheid om te boeken en komen wanneer jij zin en tijd hebt! Je kunt online de "time schedule" checken en vervolgens jouw favoriete  sessie vooraf online boeken en betalen; "pay as you go".  Daarnaast kun je ook uit ons prijzenplan een pakket kiezen met een bepaald aantal sessies wat een sessie relatief goedkoper maakt. Up to you! Indien je de handige ZES App op je telefoon installeert, is vooraf betalen nog makkelijker.

Ook kun je  in de studio zelf  last minute een contactless payment doen. De prijs voor deze "last minute" boeking ligt iets hoger, houd daar rekening mee. Let wel: er zijn maar 6 plaatsen voor ZES Reformer Pilates te vergeven, dus last minute boeken kan een risico zijn!

6. Ik ben zwanger of ben recentelijk bevallen, kan ik meedoen?

Jazeker, tot ongeveer je zevende maand van een normaal verlopende zwangerschap kun je meedoen met alle sessies (doe dit echter altijd in samenspraak met je arts of verloskundige). Na de bevalling kun je na drie tot vier maanden weer meedoen met de reformer sessies. Ook hier geldt, zeker bij complicaties, dat de arts of verloskundige je eerst toestemming moet hebben gegeven voor deze specifieke sessies. Let's keep it safe!

ZES biedt ook 1 op 1 sessies voor zwangere dames aan en moeders die net bevallen zijn, zodat extra gefocust kan worden op hun speciale behoeftes en lichamelijke mogelijkheden in die periode. Neem vooraf even contact op met ZES om een en ander door te spreken.